Teaser 7 – Zoekers

Welkom bij teaser 7, waarin we nog iets meer inzicht geven in de achtergrond en de cultuur van de Zoekers factie. Zoals altijd verheugen we ons ook op jullie ideeën over deze teaser. 

Ook hierbij de waarschuwing dat deze informatie niet 100% definitief is. Sterhaven wordt nog heel druk geschreven, en deze informatie kan hier en daar nog aangepast worden. De informatie is OC, en misschien niet bij iedereen in het spel bekend

———————————————————

Ontstaan van de Zoekers

Het idee dat de mensheid niet alleen in het universum is, is zo oud als de mensheid zelf. De oorsprong van de Zoekers is echter een kwestie die binnen de groep druk besproken wordt. De meeste Zoekers traceren hun bestaan tot de “ontdekking” van “kanalen” op Mars in de tweede helft van de 19e eeuw, anderen tot de tijd van Epicurus. Radicalere Zoekers claimen dat hun gedachtegoed al bestaat sinds de prehistorie, en sommigen zijn van mening dat buitenaardse beschavingen nauw, maar geheim, contact hebben gehad zolang als de mensheid bestaat. Wanneer de ideeën ook ontstaan zijn, de moderne Zoekers zijn een veel hechtere groep dan alle voorgaande gelovers in buitenaardse beschavingen.

Voor de catastrofe die de Aarde trof waren de Zoekers een breed verspreide groep, sommigen richtten zich op actief zoeken naar buitenaards leven door middel van radiotelescopen en ruimtesondes, anderen op onderzoek naar het verleden van de mensheid. Weer anderen hielden zich bezig met theoretische onderwerpen zoals xenobiologie. Een kleinere groep probeerde direct contact te zoeken door middel van meditatie, vermeende psychische gaven of nog creatievere manieren. Ook post- en transhumanisten voelen zich filosofisch thuis in de ideeën van de Zoekers.

De Drie Axioma’s

Sinds de Geomagnetische Omkering, en de razendsnelle ontwikkeling van ruimtevaarttechnologie, zijn de Zoekers meer als factie bij elkaar gekomen. Deels komt dit uit de hernieuwde wereldwijde interesse in alles buiten de Aarde, deels komt het uit hun hoop op redding voor de Aarde, maar de meeste mensen zullen wijzen op de publicatie van de Drie Axioma’s.

De Drie Axioma’s hebben geen duidelijke auteur of bedenker, en zelfs geen vaste schrijfwijze. Wel is het een gedeelde filosofische basis voor de Zoekers.

“Ja, natuurlijk ken ik die uit mijn hoofd: ze bewijzen, dat buitenaardse wezens bestaan, dat we ze zullen vinden op een andere planeet, dat ze ons vriendelijk gezind zijn en dat ze meer geavanceerd zijn dan wij.”

Eerste Axioma

“Wanneer een Buitenaardse Beschaving ontmoet wordt, zijn er gedeelde interesses in de locatie van ontmoeting.”

Gezien het universum onmetelijk groot is en de afstand tussen sterren reusachtig, zal elke ontmoeting met een buitenaardse beschaving duiden op een gedeelde interesse: De ontdekking van die planeet. De buitenaardse beschaving zal belang hebben bij dezelfde dingen als wij, simpelweg omdat de kans toevallig een buitenaardse beschaving te treffen onmetelijk klein is. Verder zullen mensen samen kunnen leven met buitenaardse beschavingen.

Tweede Axioma

“Een ontmoeting buiten een volledig bewoonde wereld is een teken van een meer geavanceerde technologie dan de mensheid heeft.”

De mensheid heeft, volgens de Zoekers, andere planeten bereikt met het absoluut minimaal mogelijke niveau van technologische ontwikkeling. Omdat P-327 geen tekens van een planeet-vullende beschaving vertoond, zal elke ontmoeting met buitenaardse wezens duiden op het feit dat deze naar P-327 toe gereisd zijn. Deze reis, zonder de grote kolonieschepen van de mensheid, vereist technologie die vele malen krachtiger en geavanceerder is dan wat mensen kunnen maken. Deze technologie zal het tevens mogelijk maken om een beschaving volledig te voorzien in alles wat ze wensen.

Derde Axioma

“Geavanceerde technologie vereist een geavanceerde cultuur.”

Mensen hebben keer op keer aangetoond dat betere technologie grotere oorlogen veroorzaakt met meer doden, gewonden en meer gevaar voor de planeet. Een beschaving die in staat is tussen planeten te reizen is in staat zichzelf uit te roeien. Wanneer dit niet gebeurt is dit volgens de Zoekers een teken dat deze beschaving cultureel superieur is aan de mensheid. Hoe hoger het technologisch niveau, hoe meer potentieel tot vernietiging en hoe hoger de culturele ontwikkeling.

Zoekers op P-327

Volgens de Drie Axioma’s zijn buitenaardse beschavingen per definitie technologisch en cultureel superieur aan de mensheid. Het is dus niet meer dan logisch om deze wezens te emuleren in zo veel mogelijk aspecten.

“Op Aarde woonde ik op de dertiende verdieping en op een nacht zag ik iets zilvers voor mijn raam. Voordat ik het wist, vloog ik zelf ook uit het raam, en, ja hoor, daar waren ze dan: ze hadden grote ogen en lange vingers, hun huid was zilver. Op P-328 heb ik ook een paar keer vanuit de kolonie de indruk gehad dat ze mij roepen? … Wat vind jij eigenlijk, is dit zilveren doekje passend voor een afspraak met ze?”

Deze emulatie verschilt per Zoeker: Sommigen zullen zich volledig kleden in zilveren pakken en hun haar afscheren, of zelfs lichaamsmodificaties doen om zo veel mogelijk op hun idee van een alien te lijken. Een ander richt zich misschien juist filosofisch op wat zij denken dat buitenaardse beschaving zullen vinden, en beperken hun identificatie tot een simpele, zilverkleurige sjerp. Weer anderen willen zo veel mogelijk van de geavanceerde technologie, biologie en cultuur verkennen die de buitenaardse bezoekers zeker zullen hebben en zeker welwillend zullen delen.

“Als je dan contact met een buitenaardse beschaving hebt gemaakt, of dat nou via een signaal is of dat je ineens tegenover het superieure wezen staat, dan moet je dat eigenlijk meteen bekend maken aan de andere kolonisten. En je moet de nodige voorbereidingen treffen voor een warm welkom met diegene. En dat betekent niet dat je je gun pakt, Yuki! Ik bedoel meer, dat we ons ook emotioneel voorbereiden op hun eminente culturele diversiteit en communicatie en respect voor hun gedragingen en mogelijk hun grondgebied hebben.”

Sommige Zoekers zijn van mening dat biologische evolutie niet het correcte pad is naar vooruitgang van de mensheid. Ze zijn overtuigd dat buitenaardse beschavingen zich zullen richten op robotica en cybernetica. De limieten van het menselijk lichaam worden  overtroffen door het te vervangen. Deze subgroep wordt door de rest van de Zoekers vaak als misleid gezien, omdat ze te wanhopig proberen te anticiperen wat de oplossingen van een superieure samenleving zijn. Als de Zoekers het antwoord al hadden, hoefden ze toch niet te zoeken?

“Als we ooit een idee hebben hoe we onze eigen kolonie beter kunnen structureren, dan is het een zinvolle stap dat de buitenaardse wezens net zo betrokken zijn als wij bij al onze zaken en onze leiders en comités over betere technologieën adviseren.”

De Zoekers zijn een brede groep, zonder aangewezen leider of rangen structuur, maar toch hebben ze elkaar gevonden aan boord van de Melolonthe. De drang naar een gemeenschappelijke identiteit zorgt ervoor dat deze groep zich identificeert door middel van glimmende metallic stoffen en accessoires, in meer of mindere mate.

Het spelen van een Zoeker

Het is geen geheim dat de setting van Sterhaven aliens zal hebben. Dat is voor de Zoekers IC natuurlijk geweldig, maar OC zou dat kunnen betekenen dat er niet verder gezocht hoeft te worden. De oplettende lezer zal echter wel gemerkt hebben dat de Drie Axioma’s allesbehalve waterdicht zijn. Er zit veel ruimte in om te beweren dat “deze aliens niet degene zijn die we zoeken”, of een ander excuus te verzinnen. Het is natuurlijk ook mogelijk deze momenten aan te grijpen voor karaktergroei, vreugde in succes, of juist desillusie.

Het spelen van een Zoeker staat niet alleen in het teken van Zoeken. Net als bij de andere facties is er voldoende ruimte om elke rol of niche te spelen, onderling spel te maken, of dingen stuk te schieten. De Zoekers lenen zich goed voor karakters die met onbekende technologie willen werken, cultuurspel met buitenaardse wezens willen, of mysteries willen uitpluizen. Daarnaast zijn er nog enkele spelfacetten die te maken hebben met het verleden van P-328 waar de Zoekers veel interesse in zullen hebben, maar welke we nog even geheim houden.